Stoffskiftebloggen

Stoffskiftebloggen

Hormonforstyrrende stoffer i vin?

StoffskiftePosted by Thyroidea Norge Thu, March 05, 2015 11:34:47

De fleste har kanskje hørt om ftalater, som blant annet brukes for å mykgjøre plast. Ftalater finnes i drikkeflasker av plast og det har også blitt advart mot at mange barneleker som er laget av plast inneholder ftalater. Problemet med disse er at de skilles ut gjennom luft og drikke, slik at vi får i oss disse stoffene gjennom å puste dem inn eller drikke fra plastflasker - eller altså gjennom å leke med barneleker av plast.

Ftalater er hormonforstyrrende kjemikalier, og særlig for de som allerede har en hormonforstyrrelse kan disse kjemikaliene gjøre vondt verre. Men i seg selv kan de altså også forårsake en del hormonsykdommer dersom man stadig blir eksponert for disse stoffene.

Stort var derfor vårt sjokk da vi leste denne artikkelen som sa at det finnes ftalater i vin. Faktisk i 59% av franske viner. Årsaken er at tønnene vinene lagres på blir rengjort med vaskemidler som inneholder disse stoffene. Kan vi ikke drikke vin lenger heller nå? Prompte sendte vi en bekymringsmelding til Vinmonopolet med et desperat håp om hjelp. Vi fikk svar fra dem, og lykken er sånn passe.

Det ER mulig å finne vin på Vinmonopolet uten ftalater - men man må da gjøre en del forundersøkelser.

Her er svaret vi fikk fra leder for produktkvalitet i Vinmonopolet:

Vi har dessverre ikke noen oversikt over eventuelle ftalater i vin.

I artikkelen du referer til kobles ftalater til migrasjon fra epoxy resin, ett stoff som blir brukt til å behandle innsiden av enkelte typer beholdere for gjæring og/eller lagring av vin. I moderne produksjonsanlegg av volumprodukter benyttes i dag hovedsakelig ståltanker som ikke har denne innsidebehandlingen.

I produktarkene på Vinmonopolets hjemmeside er det angitt produksjonsmetode for våre basisvarer, og noen av produktene i bestillingsutvalget. Her kan man finne vin hvor det spesifiseres at vinene er produsert og/eller lagret på ståltank.

Les mer om ftalater herFill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.