Stoffskiftebloggen

Stoffskiftebloggen

Stoffskiftesykdom og søvnproblemer

StoffskiftePosted by Thyroidea Norge Thu, September 11, 2014 22:02:20

Mange stoffskiftepasienter forteller oss at de har problemer med søvnen. Mange stoffskiftepasienter sover selvsagt mye, men det store problemet er at de aldri sover virkelig dypt. De våkner gjerne mange ganger i løpet av natten, hver gang de beveger på seg. Mange våkner om morgenen uten å føle seg uthvilt.

Stoffskiftepasienter har større risiko for å lide av søvnapné, noe som i seg selv fører til ekstrem tretthet og utslitthet.

En del stoffskiftepasienter har døgnrytmeproblemer - at de er våkne utover natten og sover på dagen, eller at døgnrytmen deres er uregelmessig. Mange sliter med å falle i søvn selv om de aldri føler at de får sove nok.

Hva kan gjøres?

Trenger du T3 eller kanskje til og med T2? Studier har vist at T3 konvertert fra syntetisk T4 (Levaxin) ikke passerer blod/hjerne-barrieren. I tillegg har en del stoffskiftepasienter problemer med å konvertere T4 til T3. Erfaringsmessig har svært mange stoffskiftepasienter fått betydelig bedre søvn etter å ha gått over på bio-identiske hormoner, men en del har også blitt bedre med tilskudd av T3.

Melatonin regnes som selve søvnhormonet Man kan ta det som tilskudd, men bare ca ⅓ få virkning av det, og det mister effekt over tid. Melatonin må din lege skrive ut på resept, mens det i andre land er fritt tilgjengelig som kosttilskudd. Melatonin tas en time før leggetid.

Mangler du magnesium eller B-vitaminer? Mangel på disse kan gi søvnforstyrrelser. Magnesium kan hjelpe de som har problemer med å sove (insomnia) Merk at både magnesium. B12 og B6 kan gi svært livaktige drømmer, og det anbefales derfor å ta slike tilskudd tidlig på dagen. B12 har direkte innvirkning på melatonin og døgnrytme.

Har du problemer med binyrene? Binyreproblemer er vanlig blant stoffskiftepasienter, og hormonene binyrene produserer er med på å regulere døgnrytmen. Et vanlig symptom for de som har binyreproblematikk er at de først føler seg ordentlig våkne etter kl 18 og holder seg våkne langt utover kvelden og natten.

Når tar du stoffskiftemedisinen din? Noen merker en forskjell på søvnkvaliteten om de tar stoffskiftemedisinen sent på dagen, særlig om de bruker T3. Det kan være lurt å ta ihvertfall noe av T3-dosen din om kvelden.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.