Stoffskiftebloggen

Stoffskiftebloggen

Smerter i muskler og ledd og stoffskiftesykdommer

StoffskiftePosted by Thyroidea Norge Wed, August 13, 2014 12:05:49

Hypotyreose og hypertyreose kan forårsake mange forskjellige symptomer i muskler og ledd. Både hypotyreose og hypertyreose er kjent for å forårsake myopati - det medisinske faguttrykket for sykdommer som påvirker muskler knyttet til skjelettet.

Symptomer for de med lavt stoffskifte kan være

- Generell muskelsvakhet og muskelsmerter samt kramper og stivhet

- Generelle leddsmerter, eller artopati

- Senebetennelse i armer og ben

- Senebetennelse i hånd og håndledd (Karpaltunnelsyndrom)

- Tarsal Tunnel Syndrom (en avklemning av nerven bak indvendige ankelkno), noe som fører til smerter, prikking, brennende følelse og andre typer ubehag i vristen på foten eller under foten, noen ganger helt ut til tærne

Symptomer for de med høyt stoffskifte kan være

- Problemer med å gå opp trapper

- Problemer med å holde eller gripe rundt gjenstander med hendene

- Problemer med å strekke armene opp over hodet

De verste av symptomene vil som oftest gå over dersom man får behandling for stoffskiftesykdommen.

Likevel bør det igjen nevnes at jo lenger man går uten behandling for en stoffskiftesykdom, eller får utilstrekkelig behandling, jo vanskeligere vil det etterhvert bli å hjelpe kroppen til å bygge seg opp igjen. Dermed vil det dessverre være en del som aldri helt blir kvitt sine muskel- og leddplager selv om de får behandling for stoffskiftesykdommen. De fleste vil likevel bli betydelig bedre.

For de med lavt stoffskifte vil det ofte hjelpe å få tilleggsbehandling med T3 (Liothyronin) eller å gå over på NDT (Thyroid). Smerter i muskler kan forårsakes av at muskelcellene ikke får nok energi dersom man ikke har nok T3 i kroppen. I tillegg lider svært mange stoffskiftepasienter - både de med høyt og lavt stoffskifte - ofte av udiagnostisert B-vitamin og/eller jernmangel. Disse elementene gjør at kroppen er i stand til å transportere oksygen til alle kroppens celler. Det kan derfor være lurt å ta en prøve hos legen for å se om du har nok av disse stoffene.