Stoffskiftebloggen

Stoffskiftebloggen

Levaxin. Kan det være laktosen som gjør at den ikke fungerer for deg?

StoffskiftePosted by Thyroidea Norge Fri, August 08, 2014 21:46:11

Mange stoffskiftepasienter fungerer ikke så godt på Levaxin. Det kan ha mange årsaker, men her skal vi særlig se på Levaxin og fyllstoffet som en mulig årsak til at Levaxin ikke er fullgod behandling for alle.


Søker man på internett vil man se at det skrives mye om laktoseintoleranse i forbindelse med stoffskiftesykdommer. Dersom man har laktoseintolereranse kan det ha flere årsaker; enten at man ikke produserer nok laktase som bryter ned melkesukkeret, eller at man har en betennelsestilstand eller skade i tarmen som gjør at laktaseproduksjonen påvirkes. Men i tillegg kan man ha såkalt proteinintoleranse, altså at det ikke er laktosen (melkesukkeret) man ikke tåler, men en type proteiner som finnes i melk, og som man ikke har forutsetninger for å fordøye. Dersom man likevel får i seg mye av disse proteinene kan det føre til en slags forgiftning av kroppen, hvor man blir stadig dårligere.


En studie fra 2014 viste at hos de med Hashimotos, den vanligste formen for lavt stoffskifte, hadde 75,9% av pasientgruppen laktoseintoleranse.


I nær sagt alle medisiner finnes det både fyllstoff og virkestoff. Virkestoffet er selve medisinen, men fyllstoffet har to funksjoner: Å få tabletten til å smake godt, og å lage en tablett som er så stor at den er lett å håndtere.


Det mest brukte fyllstoffet er laktose. Også i Levaxin brukes laktose som fyllstoff. Dermed blir det et problem for en del dersom de er laktoseintolerante men samtidig får i seg laktose hver gang de inntar den medisinen som skal holde dem i live.


Mange forteller oss at de blir dårligere jo lenger de går på Levaxin. Kanskje kan det ha en sammenheng med at jo mer av et allergen man utsetter seg for, jo dårligere vil man også bli. Om man stadig utsetter seg for noe man ikke tåler kan tarmen få skader, noe som gjør at opptaket av næringsstoffer og medisiner vil bli dårligere. I verste fall kan det oppstå en betennelsestilstand i kroppen som kan påvirke hvordan kroppen klarer å nyttiggjøre seg forskjellige næringsstoffer.


Man kan snakke med sin lege og bli testet for laktoseintoleranse, men for mange vil ikke en slik overfølsomhet slå ut på ordinære tester, og mange må gå veien med å prøve ut en eliminasjonsdiett


Heldigvis finnes det Levaxin uten laktose. Dette må legen søke om via registreringsfritaksskjema.


Fungerer ikke Levaxin for deg slik du forventet? Snakk med legen din om dette og be om å bli testet.


NB! Også i Liothyronin brukes man laktose som fyllstoff.